Relacja - Święto Niepodległości

11 listopada w Kozienicach odbyły się  symboliczne
OBCHODY 102 ROCZNICY ODZYSKANIA PRZEZ POLSKĘ NIEPODLEGŁOŚCI zorganizowane przez Starostwo Powiatowe w Kozienicach. Uroczystości rozpoczęto na cmentarzu parafialnym. Przed Grobem Nieznanego Żołnierza oraz w kwaterze Legionistów złożono wiązanki kwiatów. Następnie w kościele pw. Św. Rodziny została odprawiona msza święta, której przewodniczył ks. dziekan Władysław Sarwa, który mówił „dzisiaj w naszych świątyniach i w miejscach publicznych gromadzimy się w gronie rodaków, aby w uroczystości podziękować Panu Bogu za Naszą Ojczyznę, za dar wiary i wolności, aby prosić Boga o szczególne błogosławieństwo dla naszego kraju i wszystkich Polaków. Prymas tysiąclecia kardynał Wyszyński mówił: ”Dla nas Polaków po Bogu największa miłość to POLSKA”., a nasz rodak Św. Jan Paweł II powiedział „Miłość ojczyzny łączy nas i musi łączyć ponad wszelkie różnice”. Po mszy na placu przy Pomniku Niepodległości delegacje Gminy Kozienice i Powiatu Kozienickiego oraz delegacja NSZZ „Solidarność” w Enea Wytwarzanie Sp. z o.o., złożyli wiązanki kwiatów i zapalili znicze by uczcić pamięć o bohaterach, którym zawdzięczamy wolność.

6a2a4a