Spotkanie Strony Społecznej z Prezesem ds. Korporacyjnym Zbigniewem Piętką.

INFORMACJA ZE SPOTKANIA STRONY SPOŁECZNEJ Z PREZESEM
DS. KORPORACYJNYCH ENEA S.A. ZBIGNIEWEM PIETKĄ

W dniu 14 grudnia 2018 r. Związki Zawodowe Enea Wytwarzanie sp. z o.o. spotkały się z Prezesem ds. Korporacyjnych Enea S.A. Zbigniewem Piętką,  oraz doradcą Zarządu Enea S.A. ds. kontaktów ze Związkami Zawodowymi Bogdanem Klepasem. W spotkaniu uczestniczyli również przedstawiciele Zarządu Enea Wytwarzanie sp. z o.o. Jan Mazurkiewicz Wiceprezes Zarządu ds. Korporacyjnych,  Grzegorz Kotte Wiceprezes Zarządu ds. Technicznych, Jarosłąw Ołowski Wiceprezes Zarządu ds. Ekonomiczno – Finansowych, Grzegorz Mierzejewski Wiceprezes Zarządu ds. Pracowniczych. Tematy poruszane na spotkaniu dotyczyły:

1.     Wyboru przedstawicieli załogi do Rady Nadzorczej Enea S.A.
2.     Braków kadrowych i braku właściwego nadzoru w Pionie Technicznym
3.     Braku jasnej polityki kadrowej w spółce.

Strona Społeczna interweniowała również w sprawie 12 pracowników z Wydz. TWK i TWN którym Pracodawca w kwietniu b.r. nie przedłużył umów o pracę a po interwencji Związków Zawodowych i Zbigniewa Piętki, ponownie przyjął ich do pracy. Pracownicy nie mają kontynuacji zatrudnienia, zostali zatrudnieni w spółce za niższe pieniądze.
Ważnym tematem poruszonym na spotkaniu to umowy o pracę. Strona Społeczna chce, żeby umowy na czas określony były zawierane z pracownikami na okres 24 miesięcy a nie jak do tej pory jest to praktykowane na okres 33 miesięcy. Jesteśmy jedyną spółką w GK ENEA z tak długim okresem sprawdzania pracownika.