Umowa Społeczna cd negocjacji.

W Poznaniu po dwutygodniowej przerwie kontynuowano rozmowy, których celem jest zawarcie Porozumienia gwarantującego zachowanie wysokich standardów pracy w GK Enea. Na negocjacje strona pracodawców przyszła w mocno okrojonym składzie (natłok innych obowiązków).

Spotkanie rozpoczęło się od protestu strony związkowej, protest związany był ze zbyt późnym przesłaniem dokumentów (piątek 7 grudnia po południu, a było przecież dwa tygodnie), oraz zamiast kontynuacji negocjacji wcześniej omawianych dokumentów, forowanie kolejnej 12 już wersji porozumienia.

Strona pracodawców przeprosiła za późne przesłanie dokumentów (wynikało to z długiego procesu konsultacji pomiędzy poszczególnymi zarządami). Następnie mec. Piotrowski próbował uzasadnić zapisy kolejnej przygotowanej przez niego wersji porozumienia, zapominając o ustaleniach z przed dwóch tygodni. Mieliśmy dokończyć załącznik dotyczący implementacji zapisów porozumienia do ZUZP. Ostra wymiana zdań doprowadziła do bardzo nerwowej sytuacji, którą rozładowała przerwa ogłoszona przez stronę związkową. Po przerwie wrócono do negocjacji w/w załącznika. Pracodawcy na wcześniejszych negocjacjach sygnalizowali chęć wyłączenia z Porozumienia kadry N-1 i N-2 , ale na tym spotkaniu nie byli w stanie zaproponować konkretnych zapisów. Kontynuowano dalsze uzgodnienia dotyczące taryfy pracowniczej oraz dodatkowego pakietu medycznego. Długą dyskusję wywołał też punkt stabilizacji zatrudnienia w kontekście potrzeb pracodawcy w przypadku ewentualnych restrukturyzacji. Przywołano zapisy ZUZP dotyczące definicji miejsca pracy i miejsca wykonywania pracy. Pracodawcy zaproponowali żeby możliwa była zmiana miejsca pracy do 50 km od dotychczasowego. Strona związkowa dopuszcza ewentualną modyfikację maksymalnie do 20 km. Decyzje w tym zakresie mają być podjęte na następnym spotkaniu. Mec. Piotrowski uwzględniając dotychczasowe ustalenia przygotuje projekt dokumentów i skonsultuje je z prawnikami strony związkowej. Do tego materiału będzie też musiała się odnieść strona pracodawców, a to wymagać będzie czasu. Dlatego pracodawcy nie widzą możliwości kontynuowania negocjacji jeszcze w tym roku.

Szkoda liczyliśmy, że nowa Umowa Społeczna będzie prezentem na Święta…

Zaproponowano termin następnego spotkania zaraz po III Królach czyli 7 stycznia 2019 r. Może Królowie obdarują też nas, i podpiszemy wreszcie Umową, która negocjujemy od 27.11.2017 r.

źródło: Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Odział Gorzów Wlkp.