​Uroczystości odwołane w związku z epidemią koronawirusa

Zdrowie i bezpieczeństwo przede wszystkim!
Uroczystości odwołane w związku z epidemią koronawirusa

W związku z zaistniałą sytuacją i kolejnymi ograniczeniami w kwestii spotkań oraz w trosce o zdrowie nas wszystkich, w imieniu Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" informujemy, że nie odbędą się obchody rocznicowe 40-lecia Związku na Placu Piłsudskiego i Stadionie PGE Narodowym w Warszawie oraz inne, wcześniej zaplanowane uroczystości religijne:

1. W uzgodnieniu z proboszczem parafii rzymskokatolickiej św. Stanisława Kostki w Warszawie wstrzymuje się warty przy grobie bł. ks. Jerzego Popiełuszki do końca miesiąca kwietnia.

2. Nie odbędzie się Droga Krzyżowa ulicami Żoliborza.

3. Nie odbędzie się Pielgrzymka do Lichenia.

4. Nie odbędzie się Pielgrzymka do św. Józefa Robotnika w Kaliszu.

5. Nie odbędą się obchody rocznicowe 40-lecia Związku na Placu Piłsudskiego i Stadionie PGE Narodowym w Warszawie. W zależności od stopnia, w jakim będzie to możliwe, jak zawsze odbędą się msze św. w Szczecinie, Gdańsku, Jastrzębiu, Katowicach.

6. W sprawie uroczystości beatyfikacyjnych Sługi Bożego Prymasa Stefana Wyszyńskiego, która planowana jest na 7 czerwca, decyzja zapadnie po Świętach Wielkanocnych (taką informację uzyskaliśmy od ks. Rafała Markowskiego biskupa pomocniczego archidiecezji warszawskiej).

Na dziś wiemy, że zmuszeni będziemy odwołać wiele wydarzeń sportowych i kulturalnych, o czym będziemy informowali w kolejnych komunikatach.