XXXV PIELGRZYMKA ENEGETYKÓW, ELEKTRYKÓW I ELEKTRONIKÓW NA JASNĄ GÓRĘ

„Wielka Tajemnica Wiary” pod tym hasłem w dniach 22 - 23 sierpnia 2020 roku modlili się na Jasnej Górze uczestnicy XXXV Jubileuszowej Pielgrzymki Energetyków, Elektryków i Elektroników. Tegoroczna pielgrzymka z uwagi na obostrzenia związane z Covid 19 miała zupełnie inny charakter niż w latach ubiegłych. Przybyli czynni zawodowo pracownicy, ich koledzy emeryci i renciści, a także prezesi oraz dyrektorzy spółek energetycznych. Głównym organizatorem pielgrzymki było Katolickie Stowarzyszenie Energetyków Nazaret. Grupę Enea reprezentowali Prezes Enea S.A. Paweł Szczeszek oraz Prezes Enea Operator Andrzej Kojro.

312

Pielgrzymka rozpoczęła się w sobotę 22 sierpnia  Apelem Jasnogórskim w Kaplicy Matki Bożej. O godzinie 00:00  wierni uczestniczyli we Mszy Świętej, której przewodniczył Biskup Henryk Ciereszko wraz z ks. kan. Sławomirem  Zygą (Krajowym Duszpasterzem Elektryków), który mówił:
„Nie możemy, bo jesteśmy odpowiedzialni, jesteśmy tutaj dzisiaj przez naszych przedstawicieli, aby przede wszystkim w tym trudnym czasie epidemii, który doświadcza nas wszystkich, dziękować Ci za opiekę nad całym tym elektrycznym i energetycznym sektorem naszej Ojczyzny. Ufamy, że również dzięki Twojemu wstawiennictwu, możemy funkcjonować, i możemy funkcjonować w duchu służby przecież dla wszystkich, bo dzisiejsza cywilizacja jest tak skonstruowana, że bez tej energii nie wyobrażamy sobie funkcjonowania naszych rodzinnych domów, bez tej energii i jej przesyłu nie wyobrażamy sobie funkcjonowania różnych instytucji społecznych, tych którzy przybliżają rodzinę czy dają ciepło rodzinne tym, którzy nie mają - domów dziecka, domów opieki społecznej. Ale przede wszystkim nie wyobrażamy sobie w tym czasie bez tej służby funkcjonowania szpitali, gdzie ta energia jest potrzebna dla wszystkich chorych, nie tylko tych zarażonych koronawirusem, ale dla wszystkich, bo porusza respiratory, bo wprawia w ruch elektronikę wszystkich różnych urządzeń, które podtrzymują ludzie życie w najtrudniejszym momencie choroby na oddziałach intensywnej opieki czy na wszystkich innych. Chcemy zawierzyć Ci tą naszą służbę, w tym szczególnym czasie, dziękować za to, że opiekujesz się nami i pozwalasz nam w zdrowiu pracować i służyć innym, właśnie w ten sposób w tych szczególnych czasach. Na pewno ci, którzy nie mogli przybyć, łączą się z nami dzięki elektronice, dzięki energetyce, poprzez transmisje przez różne media, i łączą serca z Tobą, święta Boża Rodzicielko, polecając się przez wstawiennictwo św. Maksymiliana, który był Twoim gorliwym czcicielem, a jest patronem energetyków” .

W czasie Mszy Św. został poświęcony nowy sztandar Krajowej Sekcji Energetyków NAZARET, zaprojektowany przez naszego kolegę Dawida. Nocne czuwanie przed Cudownym Obrazem w Kaplicy Matki Boskiej uświetnił zespół muzyczny z Bełchatowa „Syjon”.
 4

W niedzielę 23 sierpnia energetycy z transparentami swoich Organizacji Zakładowych zgromadzili się w Kaplicy przed Cudownym Obrazem Matki Bożej Częstochowskiej. Liturgii przewodniczył biskup Henryk Ciereszko z Białegostoku.
„Przybywacie, aby złożyć swój znojny trud ciężkiej i uczciwej pracy, codziennego zmagania o życiowy byt własnych rodzin, ale też aby powiedzieć o swych troskach, problemach waszego środowiska, zapytać o przyszłość, szukać świateł nadziei, odwagi i mocy do przyjęcia nowych wezwań i zadań, które czas i życie przynosi. Przybywacie wreszcie, aby zanieść gorącą modlitwę przed Tron Boży, uciekając się do wstawiennictwa Matki Częstochowskiej. Modlitwę za waszą społeczność energetyków elektryków, elektroników, za wszystkich członków waszej branży zawodowej, podejmujących uczciwy, pełen poświęcenia, trud pracy i służby Ojczyźnie, narodowi, swoim rodzinom, wszystkim, którzy z waszej pracy korzystają i żyją. Przybywacie, aby prosić, by praca wasza i służba była doceniona, szanowana, by przynosiła dobre owoce, sprawiedliwie dzielone, by satysfakcjonowała, przyczyniała się do powszechnego dobrobytu i godnego życia. Tegoroczną pielgrzymkę przeżywamy pod hasłem ‘Wielka Tajemnica Wiary’, odnoszoną do Eucharystii. Zatem wasza społeczność włącza się wiernie w aktualne doświadczenie życia wiary Kościoła w Polsce i podejmuje wyzwania, które przed nim stają” – podkreślał biskup.
Na zakończenie prezes Enea S.A. Paweł Szczeszek odczytał „Akt Zawierzenia Energetyków Polskich Matce Bożej”.
5
W ramach pielgrzymki na Jasną Górę przybyły dwie grupy rowerowe (z Kozienic i Szczecina).
67