„ Zło dobrem zwyciężaj” Relacja

„ Zło dobrem zwyciężaj”

W niedzielę 18 października o godzinie 12:00 do kościoła pw. Św. Rodziny w Kozienicach  wprowadzono relikwie Błogosławionego Księdza Jerzego Popiełuszki . Relikwie - jako dar związku NSZZ „Solidarność” w Enea Wytwarzanie Sp. z o.o., zostały wniesione  na ołtarz przez księdza Tomasza Gaika, którymi pobłogosławił wiernych.
Proboszcz parafii Władysław Sarwa, mówił: ”relikwie mają nam przybliżać postać wspaniałego kapłana, Polaka”.
W homilii ksiądz podkreślił jakim niedościgłym wzorem do naśladowania był ks. Jerzy Popiełuszko, który przez całe swoje życie trwał wiernie na modlitwie, która przygotowała Go do męczeńskiej śmierci.
Zgromadzeni wierni po mszy świętej wysłuchali uroczystego koncertu pt. „Zło dobrem zwyciężaj” zaprezentowanym przez Kwartet Romantica: sopran – Magdalena Stefaniak, tenor – Ryszard Wróblewski, skrzypce – Kamila Malik, fortepian – Aleksander Teliga jr., konferansjer – Anna Barańska – Wróblewska. Koncert o charakterze sakralno-patriotycznym to wyjątkowa okazja do przypomnienia historii życia księdza – BOHATERA , bojownika za wiarę, który do ostatniej chwili nie stracił ducha walki o wolność Ojczyzny, to zwiększenie poczucia przynależności narodowej i dumy z bycia Polakiem.
Na koniec uroczystości głos zabrał Jacek Bolek - Przewodniczący NSZZ „Solidarność” w Enea Wytwarzanie Sp. z o.o., który mówił, że „sama inicjatywa sprowadzenia relikwii Błogosławionego Ks. Jerzego Popiełuszki zrodziła się u byłego Przewodniczącego związku Śp. Wojciech Mosiołka, my jesteśmy tylko wykonawcami  pomysłu”. Rok 2020 jest szczególnym rokiem, gdyż obchodzimy czterdziestą rocznicę powstania „Solidarności”, a Błogosławiony Ksiądz Jerzy Popiełuszko to  Patron Solidarności.
  W czasie mszy  został wystawiony Poczet Sztandarowy:  Niezależnego Związku Zawodowego „Solidarność” w Enea Wytwarzanie Sp. z o.o., oraz Zarządu Ziemi Radomskiej NSZZ „Solidarność”. W uroczystości uczestniczyli Członkowie Komisji Zakładowej: Jacek Bolek, Remigiusz Wójcik, Monika Cwyl oraz pracownicy i emeryci  elektrowni , a także mieszkańcy Kozienic, sympatycy związku.
Przewodniczący Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” wszystkim Członkom oraz ich rodzinom składa serdeczne podziękowania za przybycie i uczestniczenie w  uroczystości.